SPORTSKI SAVEZ OPŠTINE UB ODRŽAO SEDNICU SKUPŠTINE

16

Dec

SPORTSKI SAVEZ OPŠTINE UB ODRŽAO SEDNICU SKUPŠTINE

Sportski savez opštine Ub, institucija koja obavlja funkciju posrednika između lokalne samouprave i sportskih kolektiva u ubskoj opštini , održao je sednicu u ubskom Domu kulture. Pored mnogobrojnih članova sportskih klubova i udruženja sa teritorije naše opštine, sednici su prisustvovali i predstavnici Sportskog saveza Srbije na čelu sa sportskim direktorom Draganom Šešumom. Naime, prema novom Zakonu o sportu, sve sportske aktivnosti na opštinskom nivou isključivo su pod okriljem  Sportskog saveza, koji je preuzeo nekadašnju ulogu Ustanove za kulturu i sport u vezi finansiranja klubova.

-Ovo je naš prvi sastanak na Ubu u vezi sa finansiranjem klubova za sledeću godinu. Bitno je naglasiti da se za sredstva mora aplicirati na vreme, kako bi opština mogla da, u odgovarajućem roku, pripremi budžet za ovu namenu i pravilno ga rasporedi. Veoma je bitno da klubovi, kada apliciraju, budu realni i potražuju tačno onoliko koliko im treba sredstava za određenu namenu, a opština je tu da izađe u susret. Svaki klub treba da reši svoje finansije tako što jedan deo finansiraju sami. U većini gradova to čine roditelji ili dobrovoljni sponzori, a posle njih dolazi opština, koja nije jedina koja treba da bude finansijer neke organizacije, kako se najčešće misli – naglasio je Dragan Šešum, sportski direktor Sportskog saveza Srbije.

Nebojša Živanović, predsednik Sportskog saveza opštine Ub, ističe da ova institucije nije okrenuta samo sportskim organizacijama, već u svom radu posebno obraća pažnju na ulaganja u školski sport.

-Apelovao sam i kod direktora osnovnih škola na našoj teritoriji, da se svi uključe u školski sport. Ciljna grupa su nam đaci od prvog do četvrtog razreda, pogotovo u selima. Deca nam dolaze u grad, sela se gase, a preko sporta bismo mogli da ih u selu zadržimo koliko-toliko. Sa Predragom Peruničićem, državnim sekretarom za sport, imamo odličnu saradnju i došli smo na ideju da, uz njegovu pomoć, pokrenemo specijalne časove sporta najverovatnije u Banjanima, Pambukovici i Radljevu, koje bi vodili profesori obučeni za rad sa određenim uzrastima. Pored toga, možemo se pohvaliti da ćemo, u saradnji sa SSS i opštinom, u 2019. godini organizovati Sajam sporta na Ubu. Naš gard je posebno poznat po sportistima, iznedrio je pet vrhunskih reprezentativaca, čime se posebno ponosimo – rekao je Živanović.

Iz ubskog Sportskog saveza apeluju na pojedine sportske klubove da ispune svoje obaveze u Agenciji za privredne registre i da se sa kompletnom dokumentacijom prijave u njihovoj kancelariji, koja se nalazi na trećem spratu Zgrade javnih ustanova na nekadašnjem Vašarištu, kako bi postali članovi ove organizacije.

-Sredstva koja smo opredelili za 2019. godinu se moraju pravdati jer će komisija izlaziti na terene. Bitno je naglasiti da novac mora biti korišćen namenski i ne možemo davati keš, a u formularima koji su dostavljeni klubovima je tačno naglašeno 30 stavki na osnovu kojih se može tražiti novac od Sportskog saveza – naglašava Živanović.

Pisao: Milovan Milovanović